Vælg det bedste lagerstyringssystem til din virksomhed

Udgivet: June 27, 2019
Senest opdateret: August 09, 2021

Typer af lagerstyringssystemer

Der er forskellige tilgange til lagerstyring, og som med enhver anden virksomhedsproces findes der ikke én enkelt gylden løsning, der fungerer for alle typer og størrelser virksomheder.

For eksempel kan meget små virksomheder godt klare sig med manuelt at opdatere lagerbeholdningen i et regneark eller et simpelt regnskabssystem, som en metode til at holde styr på lageret. Denne praksis er ineffektiv og risikabel i sig selv, men når sådanne virksomheder så skalerer op eller begynder at sælge online og via forskellige kanaler, holder manuel lagerstyring op med at være en holdbar løsning, og bliver i stedet en alvorlig belastning for arbejdsgangen.

For e-handelsvirksomheder er løsningen at bruge en mere automatiseret tilgang til processen, altså et Inventory Management System. Her er de tre mest almindelige former for IMS:

1. Lagerstyringsmodul til Content Management Systemer (CMS) eller e-handelsplatforme. Den enkleste måde at automatisere lagerstyring på er, at bruge et modul til det CMS eller den e-handelsplatform du allerede bruger til din webshop.

Nogle af de mest populære e-handelsplatforme som Magento, WooCommerce og Shopify har indbyggede funktioner, der gør det muligt for forhandlere at styre lagerbeholdningen i deres webshops backend. Der er også en række udvidelser til rådighed på markedet med ekstra funktionaliteter til virksomheder, der ønsker at udvide de grundlæggende indbyggede funktioner eller til dem, der bruger platforme, som ikke indeholder lagerstyringsfunktionaliteter i grundpakken. (Se: Implementering af et lagerstyringssystem)

Som en sidste udvej kan du også samarbejde med et it-udviklingsfirma og udvikle et modul til dit CMS eller platformen, som du bruger i øjeblikket med udgangspunkt i dine specifikke krav til lagerstyring.

2. Lagerstyringsfunktionalitet i et ERP-system. Et Enterprise Resource Planning-system, eller ERP, samler en virksomheds forskellige processer i én enkelt platform.

Det gængse ERP-system omfatter lagerstyring i sin vifte af features, hvilket betyder, at du får styr på din lagerbeholdning samme sted, som du har ordrestyring, regnskab, logistik, salg, markedsføring og endda kundehåndtering og human resources.

Dit ERP kan igen integreres med din webshop eller din butiks point-of-sale-system for at synkronisere lagerbeholdninger og andre data på tværs af alle dine salgskanaler.

3. Standalone lagerstyringssoftware. Et standalone IMS er en løsning, skabt specifikt til lagerstyring og tilbyder normalt mere specialiserede features end et modul, der kun er designet til ét bestemt CMS eller en e-handelsplatform, eller endda en alt-i-én-løsning som en ERP.

Hvilken type IMS passer bedst til din virksomhed?

Forskellige faktorer gælder, når du vælger den type IMS, der bedst opfylder dine specifikke krav. Her er en simpel tabel til at guide dig:

IMS-type Hvem er det til?
Lagerstyringsmodul til et CMS eller e-handelsplatform Mindre virksomheder der sælger gennem én webshop, eller flere der er hostet på samme CMS eller e-handelsplatform.
Lagerstyringsfunktionalitet indeholdt i et ERP-system Små til mellemstore virksomheder, der allerede har deres ERP på plads (eller er i færd med at implementere en løsning).
Standalone lagerstyringssoftware Større virksomheder eller virksomheder med lagerstyringsprocesser, der er lidt mere komplicerede end sædvanligt.

 

Hvis ovenstående kategorier favner lidt for bredt til, at du præcist kan pinpointe, hvilken din virksomhed hører under, er hér andre faktorer du kan tage med i dine overvejelser:

1. Din e-handelsstrategi. Hvordan sælger du online? Hvis du kun har én webshop, kan det være kontraproduktivt at implementere et komplet lagerstyringsstyringssoftware, når den e-handelsplatform du bruger, allerede giver dig lignende muligheder.

Men hvis du sælger via forskellige kanaler ud over din webshop, som Facebook eller handelssteder som Amazon og eBay, er et lagerstyringsmodul måske ikke det bedste valg. I stedet vil et separat lagerstyringssystem, der ikke er bundet til én enkelt platform (uanset om det er indeholdt i din ERP-løsning, eller det er standalone software) være et bedre valg, så det er lettere at distribuere korrekte lagerbeholdninger fra én central kilde, og på samme tid undgå uoverensstemmende information på tværs af dine forskellige kanaler.

2. Dine konkrete lagerstyringsprocesser. Lagerstyring bliver oftest kompliceret, når du blander forskellige betingede forhold ind i det. Skal du holde styr på råmaterialer og dele i deres forskellige produktionsfaser, eller bare på det færdige produkt? Synkroniserer du kun lagerbeholdninger efter et skema eller i realtid?

Hvis ikke dine lagerstyringsprocesser er komplekse nok til at berettige et separat system, er du nok bedre tjent med at bruge et modul med din webshop eller lagerstyringsfunktionaliteten i dit ERP.

3. Integration med forskellige systemer. Implementering af et IMS betyder, at det skal integreres med de systemer, du bruger i øjeblikket. Selv hvis lagerbeholdningen er opdateret i dit IMS, vil det stadig være ubrugeligt uden en metode til gnidningsfrit at sende sådanne up-to-date informationer til din webshop og andre kanaler.

Integration bliver forholdsmæssigt lettere, hvis du vælger at bruge et lagerstyringsmodul til din webshop eller endda dit ERP-system. Med et selvstændigt IMS kan integration imidlertid blive dyrt - Særligt hvis der ikke er nogen ligetil integrationsmuligheder for dit valgte software.

Det er også vigtigt at bemærke, at med for mange integrationer på kryds og tværs mellem systemer, kan workflowet i det lange løb potentielt kompliceres. F.eks. vil et standalone IMS bygget ovenpå et eksisterende ERP betyde, at du vil være nødt til at forbinde begge systemer med hinanden og med din webshop og andre forbundne systemer. I sådanne tilfælde kan du blive nødt til at overveje en Multi-Channel Connector snarere end den sædvanlige point-to-point-integration. (Se: Implementering af et lagerstyringssystem)

Næste: Typiske features i et lagerstyringssystem >>

Bliv ringet op af Peter inden for 24 timer - og få en uforpligtende snak om din virksomheds behov