Sådan laver vi automatiseret systemtest hos 1902 Software

Automatiseret systemtest reducerer tid og omkostninger og minimerer fejl. Få mere at vide om vores automatiserede testproces – fra indledende planlægning til udførelse.

En automatiseret systemtest udføres ved at udvikle og køre scripts, der tester et systems funktioner ved at sammenligne det faktiske resultat med det forudsagte eller tilsigtede resultat. (Lær mere om, hvordan det fungerer, og hvordan det kan gavne dit projekt i vores blogindlæg om automatiseret testing).

1. Det første skridt er at beslutte, hvilke dele af softwaren der skal testes automatisk. Herefter laver projektlederen en liste med alle de funktioner, der skal automatiseres, og gennemgår den med kunden. Der er typisk tale om følgende funktioner:
 • Højrisiko- og forretningskritiske funktioner
 • Processer, der gentagne gange testes i hver iteration
 • Komplicerede testbetingelser eller funktioner, der er vanskelige at teste manuelt
 • Processer, der er tidskrævende at teste manuelt

Testscripts udføres som standard efter hver udrulning på staging- og live-serveren. Hvis der er andre ønsker til tidsplanen fra kunden (for eksempel at scriptet skal køre dagligt eller om fredagen på et bestemt tidspunkt), bliver det også defineret her.

2. Når listen over funktioner er færdig, defineres omfanget af automatiseringen i detaljer:

 • Forretningsmæssige betingelser, der bør tages i betragtning
 • End-to-end brugerflow
 • Testscenarier
 • Testdata, der skal bruges under udførelsen af testen, baseret på testscenarierne

3. Når det er på plads, sætter vi testmiljøet op. Vi tager som udgangspunkt kun de aktuelle versioner af browsere og operativsystemer i betragtning.

4. Når testmiljøet er sat op, udvikler vi testscripts.

De baseres på de krav, der er fastsat i første trin.

Under udviklingen af testscriptene er der en tæt koordinering mellem udviklerne af systemet og udviklerne af testscriptene, så alle funktionsændringer og opdateringer medtages. (Denne koordinering fortsætter, når systemet er færdigt, så testscriptene opdateres, efterhånden som der tilføjes nye funktioner, eller hvis eksisterende funktioner ændres).

5. Til sidst køres testscriptene (manuelt eller automatisk), og der sendes en detaljeret testrapport til projektlederen efter hver test.

Hvis scriptet registrerer et problem, vurderer projektlederen problemets alvor (dvs. om det kræver en øjeblikkelig løsning eller ej).

Som nævnt ovenfor vedligeholdes scripts ved konstant at gennemgå og ændre dem efter behov, hvis nye funktionaliteter introduceres til de features, der er omfattet af testen.

Ud over at lave specialiserede testscripts til relevante projekter har vi også udviklet et proprietært testværktøj, der overvåger vores kunders hjemmesider og webshops for:

 • Oppetid
 • Hastighed og ydeevne, der specifikt fokuserer på Core Web Vitals
 • Indekseringsstatus (robots.txt) – afhænger af hvilke sider du vælger at få indekseret
 • SSL-udløb
 • Udløb af domæne

Hvor ofte du har brug for automatiserede tests, afhænger af din aftale med projektlederen.

Den automatiserede overvågning hjælper os med at registrere problemer på din hjemmeside eller webshop, før de forårsager endnu større problemer.

På trods af fordelene er automatiseret testing ikke altid det bedste valg i et udviklingsprojekt. For eksempel har UI og UX stadig behov for menneskelige øjne for at teste, at alt er korrekt optimeret. Det er heller ikke altid praktisk at implementere automatiseret test af systemer, der ikke ændres så tit, primært på grund af opstartsomkostningerne. Det giver nemlig ikke altid mening at bruge penge på at automatisere testen af en hjemmeside, som kun opdateres en eller to gange om året.

Læs mere om de typer softwaretests, vi udfører, og om vores testproces. Når du starter et projekt hos os, kan din projektleder rådgive dig om, hvorvidt I skal vælge en automatiseret test, eller om en manuel test er tilstrækkelig.

Kontakt os i dag, hvis du har spørgsmål.

Se vores time priser

Der opstod en fejl, der er markeret med rødt. Opdater dine indtastninger og prøv igen.