Vælg rigtigt - Open Source eller proprietært CMS

Udgivet: March 25, 2017
Senest opdateret: May 16, 2022

Estimeret læsetid: 3 minutter

Hvad er et CMS-system?

Med et CMS-system har du selv muligheden for at ændre tekst på dine sider, tilføje eller fjerne billeder, søgemaskineoptimere og meget mere. Der findes et hav af forskellige systemer (CMS’er), som typisk er delt ind i to kategorier: Proprietære og open source.

Som grundregel benyttes der altid et CMS, når man laver en hjemmeside, dog kan der være undtagelser, hvis man laver en landingsside, eller hvis man skal have et kampagnesite kørende i 1-2 uger. Her kan det måske bedre betale sig at lave det i ganske almindelig HTML.

Er en webshop også et CMS-system?

Nej, normalt ikke. Der er nogle webshops og hjemmesider, som er bygget op omkring et framework uden brug af et CMS. Når det er sagt, så har webshopsystemer som f.eks. Magento et meget simpelt CMS-system indbygget, så man kan lave tekstsider. WordPress, som er et klassisk CMS-system, kan udvides med et plugin fra WooCommerce, som giver WordPress webshopfunktionaliteter.

Skal man vælge open source eller proprietært CMS-system?

Proprietære systemer er bedst for leverandøren, og open source-systemer er bedst for kunden. Proprietære systemer har bl.a. følgende ulemper:

  • Virksomheden bag det proprietære CMS kan være en lille virksomhed. Hvis virksomheden går konkurs eller lukker, så taber du måske dine investeringer, og du kan blive nødt til at starte forfra med et nyt CMS-system.
  • Der er ofte store faste omkostninger - typisk en månedlig rate - som er væsentligt højere end udgifterne til hosting af et open source-system.
  • Du kan kun vælge mellem de moduler og funktionaliteter, som virksomheden bag systemet tilbyder.
  • Systemet udvikler sig ofte meget langsommere end et open source-system, fordi der er flere udviklere bag open source-systemerne end bag de lukkede proprietære systemer.
  • Hvis du skal have udviklet specialmoduler, er priserne ofte meget høje, fordi der ingen konkurrence er (ofte er det kun leverandøren af det proprietære system, som kan udvikle specialmoduler).
  • Hvis du ønsker designet ændret, er det ofte forbundet med store omkostninger, fordi det ofte kun kan laves af virksomheden, som står bag systemet.
  • Hvis du ønsker at skifte leverandør, men ellers er tilfreds med systemet, kan det (med 95 % garanti) ikke lade sig gøre, fordi virksomheden bag systemet ikke vil overdrage systemets kildekode til en anden leverandør. Kildekoden er nødvendig for at kunne videreføre systemet.
  • Du kan komme i en situation, hvor du er bundet på hænder og fødder af leverandøren.

Tænk dig rigtig godt om, før du benytter et system, hvor du ikke frit kan skifte leverandør uden at skulle starte forfra.

AUTHOR

Peter Skouhus

Peter Skouhus

En dansk iværksætter, der ejer 1902 Software Development, et it-selskab på Filippinerne, hvor han har boet siden 1998. Peter har stor erfaring inden for IT-udvikling, strategisk it-ledelse og salg.