Hvad skal du vælge? CMS eller Frameworks

Udgivet: October 15, 2020
Senest opdateret: March 19, 2024

Estimeret læsetid: 10 minutter

Har du svært ved at vælge mellem CMS og Frameworks til dit webudviklingsprojekt?

Det er meget vigtigt at forstå forskellen mellem de to platforme. Hvis du vælger én, som ikke passer til din virksomhed, kan du risikere at skulle starte forfra og derfor øge omkostningerne for dit projekt.

I denne artikel stiller vi skarpt på forskellene mellem CMS og Frameworks, deres fordele og ulemper og nogle faktorer, du bør overveje, når du skal vælge mellem de to.

(I artiklen her betragter vi ‘hjemmesider’, ‘websites’ og ‘webshops’ som det samme og skærer de tre ord over én kam).

CMS

Et Content Management System (CMS) er en webapplikation med forskellige features og funktioner, der gør det muligt og enkelt at styre og publicere indhold på en hjemmeside eller webshop uden at være afhængig af en udvikler.

Et typisk CMS har to hovedkomponenter:

1) En Content Management Application (CMA), som du kan bruge til at tilføje, redigere og fjerne indhold på din hjemmeside.

2) En Content Delivery Application (CDA), som er det, der arbejder bag kulisserne og bearbejder det indhold, du putter ind i CMA’en. CDA’en opdaterer det og leverer det til din hjemmesides frontend – den del, dine besøgende ser.

Udbredte open-source CMS-platforme inkluderer:

  1. WordPress - WordPress er et open-source CMS baseret på PHP og MySQL. Lanceret i 2003 og betragtes stadig som en af de enkleste måder at oprette en hjemmeside på.
  2. Umbraco - Umbraco blev lanceret i 2004 og er et af de førende CMS-systemer baseret på .NET-frameworket. Det er kendt for brugervenlige funktioner og fleksibel indholdsstyringsstrategi.
  3. Magento – Magento er en open-source webshop-platform skrevet i PHP. Det er nu en af de mest populære webshop-platforme på grund af dets omfangsrige funktioner og skalerbarhed.
  4. Drupal - Drupal er et andet open-source CMS. Det bruges ofte i indholdstunge systemer eller til sociale publiceringssider. Med sit store udvalg af udvidelsesmoduler tilbyder Drupal omfattende muligheder for tilpasning.
  5. Joomla! – Joomla! er den næstmest anvendte CMS-platform. Det anbefales til begyndere såvel som avancerede brugere, selvom det betragtes som mere udfordrende end f.eks. WordPress. Ligesom Drupal tilbyder det et stort udvalg af udvidelser og SEO-venlige funktioner.
  6. DNN CMS - Tidligere DotNetNuke er den mest anvendte CMS-platform baseret på ASP.net (C# programmeringssprog). Selvom der er begrænsede gratis moduler, er DNNs bedste funktion, at det er struktureret som en portal, hvilket er nyttigt, hvis du har brug for flere hjemmesider under én hat.

Udbredte lukkede CMS-platforme inkluderer:

  1. Sharepoint - Sharepoint er et simpelt, men alligevel stærkt closed-source CMS, der integreres med MS Office. Det giver et nemt flow til styring af indhold samt kommunikation mellem enkeltpersoner og teams i din virksomhed.
  2. CushyCMS - CushyCMS er designet til hurtig redigering af hjemmesider og indhold. Der er ingen add-ons til CushyCMS, som er kendt for sin enkelhed og er bedst til mindre hjemmesider.
  3. Sitecore - Sitecore er et CMS udviklet i 2001 baseret på .NET-platformen. Det kan prale af en kundecentreret tilgang med funktioner, der hjælper marketingfolk med at forbedre UX gennem analyse. Det bruges hovedsageligt af virksomheder med et større budget og dem, der er interesserede i indholdspersonalisering og marketing.
  4. Kentico - Kentico er et relativt nyt CMS udviklet i 2006. Det bryster sig af at være den eneste platform, der er fuldt integreret med ASP.NET, forskellige webshop- og  marketingløsninger. Det mangler dog stadig funktionaliteter kendt fra andre mere etablerede CMS-systemer, og så er det ikke så let at bruge.
  5. Shopify - Shopify er en anden closed-source webshop-platform. Med Shopify får man hosting, betalingsintegration og endda en indholdsplatform i et system “out of the box”. Du har dog begrænset kontrol over de ændringer, du kan foretage.

Et CMS kan udvides med plugins, extensions, moduler eller integrationer til tredjepartssystemer. Du kan få gratis plugins eller købe dem fra udbydere som:

Framework

Frameworks er et sæt koder, der bruges til at bygge hjemmesider og web-applikationer.

Modsat et CMS har det ikke værktøjer, der er ‘klar til brug’, som kan bruges til f.eks. styring og opdatering af indhold. Et framework har dog et sæt ‘common codes’, altså byggesten til udvikling af din hjemmeside, der gør det til en relativt nem opgave sammenlignet med at kode alt fuldstændigt fra bunden.

Frameworks kan også udvides ved hjælp af de "biblioteker", som er installeret med frameworket. Derigennem kan man skabe nye funktioner, som udvider frameworkets kernefunktioner, lidt ligesom plugins gør for CMS-systemer.

Eksempler på frameworks inkluderer:

  1. .NET - .NET-frameworks fra Microsoft understøtter programmeringssprogene C#, F# og Visual Basic. Det er et softwareudviklings-framework til opbygning og styring af applikationer primært på Windows-servere.
  2. Laravel - Laravel er et PHP-framework, der blev udviklet i 2011. Det har været det foretrukne framework blandt udviklere i årevis på grund af dets enorme økosystem.
  3. CodeIgniter - CodeIgniter er et andet PHP-framework kendt for sin nemme installation og lille fodaftryk. Det benyttes ofte af begyndere til udvikling af mindre applikationer.
  4. Phalcon - Phalcon er et full-stack PHP-framework skrevet i C- og C ++. Det vigtigste aktiv for Phalcon er dets hurtighed. Det benytter færre ressourcer sammenlignet med andre frameworks, hvilket bl.a. resulterer i mindre hukommelsesforbrug, som gør det i stand til at håndtere flere HTTP-anmodninger.
  5. Symfony - Symfony er et af de ældste anvendte PHP-frameworks. Det er ofte det første valg for mange udviklere til store virksomhedsprojekter på grund af den omfattende tilgængelighed af genanvendelige biblioteker og komponenter.

4 faktorer at overveje ved valg af CMS eller Frameworks

Krav
Hvis dit projekt ikke har for komplekse krav, kan du vælge et CMS. Hvis du vil have en blog, mindre webshop eller hjemmeside, så er WordPress et fremragende system, der passer til dine behov.

Hvis dit projekt er mere komplekst og har specifikke krav, som et CMS ikke kan håndtere, er et framework som Laravel eller Phalcon mere passende. (Hvis du eksempelvis har mere end 10.000 brugere på samme tid osv.).

Tidsperspektiv
Et CMS leveres med de grundlæggende funktioner, der er nødvendige for at oprette en hjemmeside eller webshop. Det gør udviklingstiden kortere sammenlignet med frameworks. Så hvis du arbejder med et Minimum Viable Product (MVP), og du sigter mod at gå live så hurtigt som muligt, så er CMS sikkert det bedste valg.

Omkostninger
Da CMS-baseret webudvikling tager kortere tid, koster det også mindre. Med frameworks er ikke bare udviklingstiden længere, men de fleste funktioner og funktionaliteter skal også først udvikles, hvilket fører til højere omkostninger.

Skalerbarhed

Hjemmesider eller webshops baseret på frameworks er mere skalerbare, da du ikke er begrænset af en fast arkitektur, der ikke lever op til dine krav (i modsætning til et CMS, hvor en sådan begrænsning kan forekomme).

Cases med CMS og Frameworks

I vores 23 år i branchen har vi arbejdet med både CMS- og Framework-baserede hjemmesider. Når du starter et nyt projekt hos os, begynder vi typisk med at gennemgå dine krav, og derefter foreslår vi den rigtige platform til dit projekt.

Se nogle af de projekter, vi tidligere har lavet baseret på CMS og/eller frameworks.

CMS-baseret hjemmeside – Scanlux Packaging

Scanlux Packagings webshop blev udviklet i WordPress med WooCommerce. Shoppen fungerer som en normal webshop med funktioner til tilføjelse og styring af produkter og ordrehåndtering - alle funktioner, som er indbygget i WordPress og WooCommerce.

Scanlux opdaterer også aktivt deres blogs og artikler, hvilket gør brug af et CMS som WordPress (med intuitive funktioner til let opdatering af indhold) til det perfekte valg.

Scanlux Packaging har været vores kunde siden 2018. Læs, hvad de siger om 1902 Softwares WordPress-team.

Frameworks-baseret hjemmeside – Sommerhus Danmark

Vi udviklede og designede Sommerhus Danmarks webapplikation baseret på Phalcon frameworket.

Sommerhus Danmark fungerer som en portal, hvor brugere kan leje sommerhuse fra forskellige agenturer og private ejere. Sommerhus Danmark henter data såsom ejendomsbeskrivelse, lejepriser, tilgængelighedsdatoer og kommende tilbud eller rabatter fra forskellige partnere.

Denne funktionalitet er ikke tilgængelig i et CMS eller off-the-shelf-plugins, så det blev besluttet at benytte et framework.

Hvad er det rigtige for dig?

Der er ikke noget rigtigt eller forkert valg.

Valget mellem de to afhænger af, hvad platformen skal bruges til, og hvilke behov din virksomhed har. Hvis din hjemmesides eller webshops funktioner kan opnås ved hjælp af et CMS som WordPress, Magento og Umbraco, vil du være bedre stillet ved at bruge dem frem for et framework.

Når det er sagt, så giver frameworks som .NET, Phalcon eller Codelgniter dig mulighed for at oprette en hjemmeside eller webshop, der 100 % er tilpasset dine krave og behov. Selvom det kræver mere arbejde, får du systemet, som du vil have det - med funktioner og funktionaliteter, der ikke findes i standard CMS-systemer.

For at komme i gang med din hjemmeside eller webshop kan du ringe til os og få en gratis konsultation. Vores projektledere har erfaring med både CMS og Frameworks og kan være behjælpelige med at vurdere dine krav og finde ud af, hvilken platform der passer bedst til dine behov.

AUTHOR

Peter Skouhus

Peter Skouhus

En dansk iværksætter, der ejer 1902 Software Development, et it-selskab på Filippinerne, hvor han har boet siden 1998. Peter har stor erfaring inden for IT-udvikling, strategisk it-ledelse og salg.