Bureau eller freelance programmør?

Udgivet: December 01, 2022
Senest opdateret: March 19, 2024

Estimeret læsetid: 5 minutter

Virksomheder med behov for softwareudvikling står ofte over for en afgørende beslutning: Skal de hyre en freelance programmør eller et specialiseret bureau? I denne blog gennemgår vi nogle af fordelene ved at benytte et specialiseret bureau frem for freelancere.

Mens en freelance programmør typisk tilbyder enkelte ydelser som programmering eller design, er det ofte et professionelt hold af programmører med forskellige spidskompetencer, der udfører de forskellige opgaver i bureauerne.

Det er en fordel for virksomhederne, bland andet på grund af den øgede effektivitet man opnår, når flere udviklere og designere samarbejder om et projekt på samme tid.

For mange virksomheder er det at vælge mellem en freelance programmør og et professionelt bureau lettere sagt end gjort. En freelancer kan levere kvalitet, men har ofte begrænsede ressourcer. Derimod kan et velrenommeret bureau give adgang til en bred vifte af ekspertise, robust support og skalerbare løsninger – alt under ét tag, hvilket resulterer i maksimal fleksibilitet og sikkerhed.

Bureauer har typisk en mere veletableret udviklingsproces, som inkluderer test og kvalitetssikring, muligheden for at justere den beregnede tid og pris såvel som at skalere teamet undervejs og efter behov. Dette gør det muligt for bureauerne at levere projekter indenfor budgettet og til tiden i forhold til en freelance programmør, som ikke har de samme muligheder.

Bureauer er typisk også bedre til at lave regelmæssige vedligeholdelsesopdateringer og give support; ofte med øjeblikkelig respons i arbejdstiden.

Hvad sker der når en freelancer ikke kan arbejde?

Når en freelance programmør er forhindret i at arbejde, kan det resultere i alvorlige problemer for kunden – særligt hvis projektet har en tidsfrist. Det er derfor vigtigt at have backup-løsninger klar, så overgangen fra en programmør til en anden ikke skaber problemer, som resulterer i økonomiske tab.

Ulempen ved en sådan løsning er, at den er meget omkostningstung, da man skal have en backup-programmør, som løbende holder sig ajour, så overdragelsen forløber så smertefrit som muligt.

Kunsten at finde en freelance softwareudvikler

Før man ansætter en freelance softwareudvikler, bør man gennemgå deres cv, kontakte tidligere kunder eller arbejdsgivere og se eksempler på udført arbejde – og selvfølgelig teste, om kemien er der. Det er også vigtigt at tjekke deres faglige kompetencer ved at stille de rigtige spørgsmål, eller endnu bedre: give dem en testopgave med programmering for at se, hvordan de løser den.

Problemet med den løsning er, at det kan være svært at tjekke, hvordan en opgave er løst teknisk, hvis ikke man selv er programmør.

Mulige problemer med freelance programmører

Mange virksomheder vælger at hyre en freelance programmør til deres softwareudviklingsprojekter uden at tænke over, hvilke udfordringer det kan give for samarbejdet. Ofte er de virksomheder, der vælger freelance udviklere, mindre og har begrænsede ressourcer, så screening-processen strækker sig typisk ikke ud over en e-mail eller en telefonopringning.

Derudover har man som kunde ofte mindre indflydelse på valget af teknologi eller software, når man arbejder sammen med freelancere. Ofte benytter freelancere den platform eller det programmeringssprog, de kender, uden at tage højde for, hvad der er bedst for kunden.

Det er især et problem hos mindre virksomheder, som ikke har viden eller ressourcer til at vurdere, hvad der er bedst for dem, og derfor går med det, som freelanceren kender, uden at stille for mange spørgsmål.

Et af de største problemer er, at en freelance programmør selv planlægger sin tid og derfor prioriterer projekter fra kunderne forskelligt. Nogle gange betyder det, at virksomheder bliver nedprioriteret som følge af et problem hos en anden kunde, eller at en større kunde lægger pres på freelanceren eller tilbyder flere penge for at prioritere dennes opgave mere end andre kunders.

Hos større virksomheder er det et mindre problem, da de ofte dikterer, hvilke teknoloiger der skal benyttes samt ansætter en freelance programmør derefter.

Sidst, men ikke mindst, skal freelancere hele tiden finde nye opgaver for at sikre løbende indkomst, eftersom de ikke er bundet til bestemte virksomheder. Det kan betyde manglende engagement og motivation henimod afslutningen af et projekt, og i nogle tilfælde kan det medføre, at det er nødvendigt at stoppe samarbejdet. I så fald skal man søge efter en ny til at afslutte projektet, hvilket betyder flere udgifter og forsinkelser.

Man kan undgå mange af disse problemer eller risici ved at benytte et bureau.

Hvis du vil vide mere om, hvordan man finder og ansætter freelancere, kan du læse bloggen “Det svære valg: softwarefirma eller freelancer?”.

Hos 1902 Software tilbyder vi fordelene ved at benytte et bureau, men vores priser er cirka halvdelen af, hvad lignende bureauer tager.

Lyder det som den bedste løsning for dig eller din virksomhed at vælge et bureau som softwareudvikler? Så kan du se vores prisliste her.

AUTHOR

Peter Skouhus

Peter Skouhus

En dansk iværksætter, der ejer 1902 Software Development, et it-selskab på Filippinerne, hvor han har boet siden 1998. Peter har stor erfaring inden for IT-udvikling, strategisk it-ledelse og salg.