Freelance webudvikler eller bureau + lidt om hosting og backup

Udgivet: February 11, 2017
Senest opdateret: December 08, 2022

Mange virksomheder bruger freelance webudviklere til at løse udviklingsopgaver. Her er en række udfordringer, som du bør være opmærksom på.

Vi giver også et par gode tips om databackup og hosting.

Disclaimer: Jeg generaliserer meget i denne blog. Jeg ved, at der er masser af undtagelser til det, jeg skriver, men jeg ved også, at der er en del sandheder. Læs bloggen med de briller på, og brug så det du kan.

Loven om "min freelance webudvikler kan alt" dikterer, at du er verdens heldigste person.

Peters svar: Softwareudvikling er så kompliceret, at der ikke findes en person, som kan alt. Kloge webudviklere specialiserer sig, så de er gode til en eller måske to discipliner som f.eks:

  • webudvikling
  • backendudvikling
  • mobiludvikling
  • serveropsætning
  • databaseprogrammering
  • hastighedsoptimering
  • ... eller noget helt andet.

Hertil kommer at en rigtig dygtig PHP-udvikler (programmeringssprog) typisk ikke er lige så dygtig til Microsoft .NET (udviklingssprog). Sidst, men ikke mindst, findes der et hav af frameworks. En meget dygtig WordPress-udvikler (CMS) er højst sandsynligt ikke lige så dygtig til Magento-udvikling (webshop).

Og nej, gode udviklere kan ikke designe.

Loven om udbud og efterspørgsel dikterer, at freelancere i det store og hele kan få alt det arbejde, de vil have. Der er ikke nok softwareudviklere i verden, og selv en middelmådig udvikler får nemt et job. I Danmark, midt i en digitaliseringstid, bliver det et kæmpeproblem.

Peters svar: Overvej at søge til udlandet. Der findes et hav af både dygtige og flittige udviklere uden for Danmarks grænser. I Danmark er vi ca. 5-6 millioner mennesker. I Indien er der ca. 1 milliard mennesker. Det giver sig selv, at der er 200 gange flere dygtige programmører i Indien end i Danmark. Hver gang du kan vælge mellem 3 udviklere i Danmark, kan du vælge mellem 500-600 i Indien eller 60-80 i Filippinerne.

Loven om "startup-projekter leder til økonomisk uafhængighed" dikterer, at mange freelancere laver specialudvikling for kunder for at få "ris på bordet". Alt fokus og kærlighed bliver brugt på et eller flere startup-projekter (for at opnå økonomisk uafhængighed).

Peters svar: 80 ud af 100 freelancere har et eller flere "startup-projekter" kørende på sidelinjen. Risikoen for at du bliver tilsidesat, hvis deres egen "baby" har et behov, er stor.

Bonusspørgsmål: Hvad sker der, hvis din freelancer får fast job, rejser på dykkerferie til Thailand i 3 måneder eller bliver langtidssyg?

Loven om "det bad du ikke om" dikterer, at en freelancer ikke er ansvarlig for fejl og mangler, medmindre kunden har gjort opmærksom på disse. Loven forstærkes eksponentielt, hvis freelanceren overtager et projekt fra en anden udvikler.

Peters svar: Freelancere arbejder alene og har ofte ikke den nødvendige tid til at gennemgå projekter for fejl og mangler. Du, kunden, bliver testafdelingen.

Loven om vanvittige priser dikterer, at freelancere er nødt til at tage en høj timepris, således at de kan nøjes med at arbejde 20 timer om ugen for deres kunder.

Peters svar: Vi skulle bruge en Navision-udvikler til en integrationsopgave. Kunden ville bruge et dansk firma. Timepris: DKK 1800.
Vi endte med at løse opgaven her i Manila til DKK 350 i timen, og vi var færdige 3 uger før det, som blev lovet fra det danske Navision-hus.

Loven om ferie dikterer, at der aldrig opstår problemer under ferien. Heraf følger, at det ikke er nødvendigt at informere andre om en forestående ferie.

Peters svar: Forkert. Der opstår altid problemer, og problemerne opstår, når freelanceren står på en alpetop uden mobildækning.

Loven om "radiotavshed, flyverskjul eller jeg bliver færdig i morgen, i morgen, i morgen" dikterer, at din freelancer har for meget arbejde. Mange freelancere siger ja til flere jobs, end de kan klare, eller jobs som ligger uden for deres evner, når de ikke har nok at lave. Det resulterer i, at de pludselig får for travlt eller får større tekniske problemer, end de magter. Mange - ikke alle - reagerer så med ikke at svare på e-mail, telefonopringninger, Skype-beskeder, tekstbeskeder ...

Peters svar: Find en ny udvikler.

Loven om "vi hoster på vores egen cloudserver" dikterer, at freelanceren gerne vil tjene penge på hosting.

Peters svar: Pas på ... Eksempler på hvad der kan ske:

  • Ingen backup, man glemmer at lave backup. "Ups, serveren crashede, og vi har ingen backup, sorry Sir ..."
  • Man har som kunde ikke adgang til filerne og kan derfor ikke bruge en anden udvikler (man er låst fast).
  • Kunden kan ikke få lavet ændringer på serveren, uden at det er en krig, fordi der kører 15 andre shops/sites/systemer, som så skal opdateres.
  • Det er svært at skalere op. Det burde være så nemt, men det er aldrig nemt.

Overvej at bruge Amazon Web Services, Microsoft Azur eller lignende.

Bonusinfo:

  • Opret din hostingkonto i din virksomheds navn, således at du bestemmer, hvem som har adgang til dit system.
  • Download og tjek backups med jævne mellemrum og automatiser med tiden processen.
  • Vær opmærksom på hvilket hostingcenter du bruger. Har du personfølsomme data, må du højst sandsynligt ikke hoste uden for Europa (eller måske ikke engang uden for Danmark), tjek med en sagfører.

Ide:
Backup til Amazon Glacier

AUTHOR

Peter Skouhus

Peter Skouhus

En dansk iværksætter, der ejer 1902 Software Development, et it-selskab på Filippinerne, hvor han har boet siden 1998. Peter har stor erfaring inden for IT-udvikling, strategisk it-ledelse og salg.