Web-hosting

Lær mere om web-hosting, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger hosting-udbyder, og hvorfor du ikke bør bruge samme udbyder til web-hosting og -udvikling.

Hvad er web-hosting?

Web-hosting er en ydelse, man køber for at gøre en hjemmeside, webshop eller webapplikation tilgængelig på internettet. Det betyder i bund og grund, at man køber plads på en webserver, hvor man uploader sin hjemmesides filer, databaser og andre data (billeder, CSS, HTML, etc.), før hjemmesiden eller webshoppen kan tilgås fra nettet.

Disse servere er som regel placeret i såkaldte datacentre, der typisk administreres af web-hosting udbydere. Udover serverplads tilbyder udbydere også vedligeholdelse, sikkerhed, og support, og de sikrer, at den nødvendige båndbredde er til rådighed.

Forskellige typer web-hosting

Virksomheder har forskellige behov, og derfor tilbyder hosting-udbydere en række forskellige hosting muligheder. De fleste hosting-udbydere fakturerer månedligt med mulighed for rabat ved årlig fakturering. Du kan spare mange penge ved at finde ud af, hvad den rigtige type hosting er for din virksomhed, og derefter forudbetale for et år.

Delt hosting (ofte kaldt som shared hosting) betyder, at man deler en server med andre hjemmesider. Dette er den billigste hosting plan, men eftersom du deler ressourcer og båndbredde med andre hjemmesider, så er det ikke så fleksibelt. Hvis du driver en personlig blog eller en lille virksomhed, er denne type hosting en ideel løsning.

Hvis de hjemmesider, du deler serverplads med, får en tilstrømning af besøgende, så kunne det påvirke din hjemmesides performance negativt. Delt hosting udgør også sikkerhedsrisici. Hvis en specifik hjemmeside er kompromitteret med ondsindet kode (hacket), kan de øvrige hjemmesider på samme server også blive påvirket.

Virtual Private Server (VPS) hosting er en kombination af delt og dedikeret hosting. Med VPS hosting deler du stadig en server med andre, men du får et eget område, hvor du har dine egne dedikerede ressourcer — hvilket betyder, at performance vil være bedre end ved delt hosting, fordi ressourcerne er reserveret til dig. VPS-hosting er bedst egnet til små og mellemstore hjemmesider, hvor du ikke  kan accepterer fald i performance ved spidsbelastninger.

Dedikeret server hosting er i store træk det modsatte af delt hosting. Med en dedikeret server har du fuld kontrol over serveren’s settings. Dette er en dyrere hosting plan men har den store fordel, at du ikke deler dine ressourcer med andre. Denne hosting plan er ideel til store hjemmesider eller webshops, hvor du forventer en masse trafik eller til web-applikationer, der kræver fuld kontrol over servernes konfiguration.

Cloud-hosting adskiller sig fra traditionelle fysiske servere ved, at det fungerer via netværk og ikke bruger en enkelt server. I stedet er der flere servere, der arbejder sammen som ét system, hvor de andre servere kan kompensere, hvis en server fejler.

Cloud-hosting er den mest fleksible og skalérbare hosting-løsning, man kan købe, fordi den kan håndtere perioder med højere eller lavere efterspørgsel ved at skalere automatisk op eller ned efter behov. Dette er praktisk, hvis for eksempel din hjemmeside nævnes i radio eller på tv, så der sker en pludselig tilstrømning af besøgende. Med de mere traditionelle typer hosting er du nødt til manuelt at styre og justere dine ressourcer i sådanne tilfælde. Med andre ord, med cloud-hosting, bruger du kun, hvad du har brug for og betaler kun for de ressourcer, du bruger.

Cloud-hosting bruges derfor ofte af virksomheder med mellemstore og større hjemmesider, webshops eller web-applikationer, der vokser hurtigt, og som har uforudsigelige trafikmønstre.

Self-managed hosting betyder, i ordets forstand, at du får din egen server (hardware) og installerer og administrerer din egen software, enten i et datacenter eller i din egen virksomhed. Du er selv ansvarlig for installation, server konfiguration, opdateringer og sikkerheds-patches og sidst, men ikke mindst, er du ansvarlig for backup. Mens denne opsætning giver dig fuldstændig frihed til at konfigurere dit hosting set-up lige præcis på den måde, du ønsker, er det også den mest komplicerede form for hosting, du kan vælge på grund af de in-house færdigheder, der er nødvendige for at styre det.

Managed hosting er typisk en add-on til VPS, dedikeret eller cloud hosting, hvor hosting-udbyderen eller en tredjepart administrerer en virksomheds server. Virksomheden, som er ansvarlig for serveren, tager sig af alt — fra opsætning og installation til daglig vedligeholdelse, sikkerhed og backup. Denne service er for dem, der har store hjemmesider, webshops eller web-applikationer, men som ikke har teknisk ekspertise in-house til at styre en server eller et datacenter.

Her ved 1902

Hvis du har brug for hjælp til at finde ud af, hvilken hosting-plan og -udbyder du skal bruge, så kontakt os - vi vil med glæde hjælpe dig.